Saveti i novosti za ljubitelje srebra

Kakvu vezu ima srebrni nakit sa vinom?

Nakit  je deo mog svakodnevnog zivota. Prilagodjavam ga emocijama i prilikama. Nekad imam potrebu za raskošnim i bogatim komadima, a nekad skromno i tek da upotpuni moj izgled.

Vino je užitak koji sam otkrila malo kasnije u životu i u posebnim prilikama ga degustiram.

Moj favorit su bela, polusuva vina ili roze.

Kakvu vezu ima srebrni nakit sa vinom?

Za mene je povezano.

Istorijski i emotivno.

Istorijski, oba pojma se smatraju najstarijim proizvodom čovečanstva. Od nastanka civilizacije ljudi su imali potrebu da se ukrašavaju, a njegova glavna uloga nekada i sada gotovo da se može poistovetiti – isticanje luksuza, sofisticiranosti i socijalnog statusa.

Nakit koji danas možemo videti u muzejima govori da su žene u prošlosti volele nakit i da su ga vrlo često nosile. Najčešće su se nosile minđuše raznih oblika https://artstillsrebro.com/product-category/mindjuse/, a ogrlice https://artstillsrebro.com/product-category/ogrlice/su pak posedovale devojke i žene iz bogatijih porodica jer su se uglavnom uvozile sa Istoka. Predstavljale su znak prestiža i pokazatelj su moći i ličnog statusa.

Vino se slobodno može smatrati najstarijim proizvodom čovečanstva. Po nekim neproverenim izvorima prvi tragovi vinarstva datiraju još iz 6000. god.  p.n.e. iz dela današnje Gruzije.

U Egiptu se prvi put pominju vinske etikete sa natpisom koji govori o geografskom poreklu.  Stari Egipćani su shvatali koliko je važna uloga podneblja za dalji razvoj i stil vina. Nakon Egipta vino se širi prvo na staru Grčku, gde prvi put dobija i svog boga Dionisa. Veliki uticaj na širenje vinske kulture u svetu, a posebno na začeće vinograda u Francuskoj imali su Stari Rimljani.

Na našim prostorima vinogradarstvo je procvetalo takođe u vreme Rimskog carstva. Od tada se razvija i danas imamo puno vinarija po Srbiji koje proizvode kvalitetna vina. U različitim regijama se neguju razne sorte.

Nedavno smo posetili vinariju na severu Vojvodine i degustirali njihova vina.

Povezali smo srebrni nakit iz naše nove kolekcije https://artstillsrebro.com/ sa ovim božanskim pićem.

Emotivna veza koju sam spomenula na početku teksta je jednostavna. Ispijanje čaše vina povezujem sa svečanošću. A na svakoj svečanosti želim da izgledam najbolje moguće, tu uključujem i nakit kao obavezan deo mog konačnog izgleda.

Za glamurozan izgled biram cirkone.https://artstillsrebro.com/?s=cirkoni

Za skromnije izdanje se odlučujem za  decentan, elegantan nakit. Izbor je svakako na Vama. Ono sto je najvažnije je da sijate onda kada to poželite.

U to ime –živeli !

Vaša Milica.