Saveti i novosti za ljubitelje srebra

Imala sam ideju da organizujem izložbu

Od svega što je kasnije bilo, ispostavilo se da je ideja bila najlakša.

Došla je tako lako i spontano i odmah sam znala da je to ono pravo. Ono što sam u dubini srca osećala da je logičan nastavak mog istraživanja poslednje dve godine.

Istražujem dvorce.  Sticajem okolnosti ponajviše dvorce Vojvodine jer živim na tom području koje obiluje starim zdanjima koja i dan danas svedoče o nekim starim vremenima i koja vrlo lako izazivaju romantična osećanja u nama.

Čuveni Fantast, dvorac u Kulpinu, Sokolac, dvorac u Čelarevu i Hajdučici zavređuju našu pažnju i brigu jer su naša veoma važna kulturna baština.

Poseta ovim starim zdanjima je probudila emociju koju sam poželela da prenesem na ovoj izložbi i gde sam poželela da uključim sjajne umetnike poput slikarke Ružice Radanović i Milanke Konjović, kao i modnog dizajnera Vesnu Živanović.

Unikatna kolekcija nakita, modnih odevnih komada i platna na kojima su predstavljeni bajkoviti dvorci porodice Dunđerski je nastala kao inspiracija posetom pomenutim dvorcima.

Lazar Dunđerski bio je poznat i po tome što je bio zaštitnik, mecena i prijatelj mnogih istaknutih umetnika. 

Ova izložba koju smo nazvali “ Epoha Dunđerskih” je pokušaj da se od zaborava sačuva uspomena na prohujala vremena i jednu istaknutu porodicu iz tog doba.

Pripreme su trajale preko tri meseca. Prvi izazov je bio pronaći prostor u gradu koji je ove godine proglašen za Evropsku prestonicu kulture, te je Novi Sad bio grad u kome je bilo teško naći slobodan galerijski prostor.

Sve do polovine oktobra je bilo neizvesno hoćemo li naći potreban prostor za našu izložbu koju smo planirali za 9. decembar ove godine.

Potrazi za prostorom se priključuju i naši prijatelji te smo uspeli da dobijemo divan prostor u kome smo mogli lako da zamislimo izgled postavke koja je bila planirana.

Za to vreme se vredno radilo. Obišli smo još jednom lokacije dvoraca porodice Dunđerski, napravili sjajne fotografije ambijenta, koje smo predstavili na izložbi a naše vredne slikarke su upile atmosferu dvoraca koje su kasnje prenele na platna akrilik tehnikom.

Modni dizajner je istraživala modu tih godina i stvorila umikatne modne odevne komade koje su na našu veliko zadovoljstvo prošetale prelepe manekenke.

A u mojoj radionici nakita se pripremala kolekcija sa poludragim kamenom, bakrom i srebrnim i metalnim delovima koja je svedenih linija i boja, i za koju kažu da se može poneti u svakodnevnim kombinacijama i stvorena je za žene svih životnih doba.

Dan izložbe je došao.

Slike koje prilažem govore više od reči, zahvaljujući vrednom radu umetnika i nesebičnoj pomoći naših prijatelja, ova izložba je pobrala sve pohvale, i najlepši komentari kažu da je topla i puna emocija, da je dočarala na par sati tu epohu uz umetnost i  muziku, uz vino i malo štrudle koji su jedan od simbola Vojvodine i njenog gostoprimstva.

Dragi prijatelji hvala vam.

Vaša Milica.