Saveti i novosti za ljubitelje srebra

Hoćemo li probušiti detetu uši ?

To je pitanje koje imamo već od bebinog rođenja. I naravno da imamo dileme. Pročitajte više o tome u nastavku teksta…

Od davnina, preko starog Egipta, Rima i stare Grčke, kroz srednji vek pa do današnjih dana, simbolika nošenja i darivanja minđuša, kao i sam čin bušenja ušiju je imao u središtu verovanje da je ušna školjka centar, kako ljudskog intelekta, tako i duhovnog bića jedne osobe.

Običaj da se ženskoj deci, još u prvim godinama, pa i mesecima života “buše” uši, i danas je veoma aktuelan.

Veoma retko se može videti da su muškom detetu roditelji probušili uho, mada je to u srednjovekovnoj Srbiji bio običaj, da jedinci iz bogatih porodica nose minđuše kao simbol moći, bogatstva i položaja u društvu.

Kada je najbolji trenutak za stavljanje minđuša?

Neki smatraju da su prvi meseci bebinog života idealni za to. Sa druge strane ima i onih koji su izričito protiv, misleći da bušenje ušiju može da sačeka dok dete poraste i samo odluči da li hoće da nosi minđuše ili ne. Ko je u pravu i zašto su mišljenja podeljena? Da li je bušenje ušiju deo tradicije ili želja roditelja?

Odgovor na ovo pitanje zavisi najviše od stava roditelja, običaja i porodične tradicije.

Neke majke razmišljaju na način da beba ili malo dete zapravo ni ne zna da nosi minđuše i ne oseća bol, pa samim tim odrasta sa minđušama kao sastavnim delom sebe.

Sa druge strane su zastupnici stava da je bušenje ušiju oblik nasilja kojim se nepotrebno nanosi bol i izaziva strah. Preporučuju da se bušenje ušiju vrši tek nakon treće navršene godine detetovog života, najbolje pre polasku u školu.

Da li postoje medicinski rizici od bušenja ušiju?

Pedijatri su uglavnom složni da je rizik od bušenja ušiju u bilo kom uzrastu veoma mali, ako je izvedeno u kontrolisanim uslovima od strane obučene osobe. 

Kada se najranije mogu bušiti uši?

Različite su preporuke pedijatara kada se najranije mogu probušiti uši. Neki smatraju da je bušenje ušiju bezbedno već u uzrastu od dva meseca, kada se detetu daje prva doza vakcine protiv tetanusa. Prednost  je što ovako mala deca ne mogu da lokalizuju bol, ne mogu rukama da diraju svoje sveže probušene uši, a bol svakako umine vrlo brzo. Starije bebe, od šest meseci i više, mogu da lokalizuju bol i mogu da izvuku minđušu ili da je otrgnu i povrede se.

U praksi, većina zlatarskih radnji neće želeti probušiti Vašoj bebi uši pre navršenih minimum šest meseci a često i godinu dana. Bebino uho se jos uvek razvija u tom periodu i kasnije centar resice gde su minđuše postavljene može da se pomeri.

Osnovna pravila bušenja ušiju malog deteta.

Ako se odučite da svojoj bebi ili maloj devojčici probušite uši, najvažnije je da bušenje ušiju odradi profesionalna osoba i da se koriste sterilni instrumenti, kako ne bi došlo do infekcije

Proces bušenja je gotov za svega nekoliko sekundi i bolan je u tom trenutku, ali bol vrlo kratko traje, desetak sekundi. Stavljaju se medicinske minđuše koje su sterilne i napravljene od hirurškog čelika

Medicinske minđuše potrebno je nositi do tri nedelje.  Za vreme tog perioda potrebno je dvaput dnevno alkoholom ili hidrogenom 3%  obrisati područje oko minđuša i lagano ih okretati najmanje jednom dnevno.

Ako je tri nedelje sa medicinskim minđušama prošlo mirno i bez reakcija, one se mogu skinuti i staviti druge po vlastitom izboru. Poželjno je da su minđuše od plemenitog metala poput zlata ili srebra kako ne bi izazvale alergijsku reakciju, što se često dešava ako sadrže nikal. Za malo dete poželjno je da su minđuše male i okrugle, kako ih dete ne bi slučajno zakačilo ili otkinulo za resice i pritom se povredilo.

Dragi roditelji,

na vama je odluka da li ćete i kada probušiti vašem detetu uši. U ovom tekstu smo pokušali da nepristrasno predočimo razloge ZA i PROTIV.

Ljubav prema naušnicama i ljudska potreba za ukrašavanjem su vanvremenski i prisutni u svim delovima sveta.

Minđuše su oduvek u našem narodu bile mnogo više od lepog komada nakita. Kada ih darujemo, obično to činimo u specijalnim životnim prilikama i samo naročito dragim osobama. Taj odnos prema minđušama ima duboke korene u našoj tradiciji, posebno u, kako se verovalo, najvažnijim fazama života jedne žene – tokom devojačkog perioda koji prethodi udaji, u trenutku venčanja, kada posebno blista i najzad, tokom nekada najpoštovanijeg statusa, kao udate žene i majke. 

Istražite bogatu kolekciju Art Still nakita izrađenu sa ljubavlju, da vam ulepša dan,unese svežinu onda kada vam je to najpotrebnije. https://artstillsrebro.com/product-category/mindjuse/

Vaš Art Still.