Saveti i novosti za ljubitelje srebra

Pratiti ili kršiti pravila?

Desilo mi se da sam dobila pitanje od drage prijateljice pre par dana. „Kakve mindjuše mi preporučujes za moj oblik lica?“

Zainteresovalo me je ovo pitanje. 

Počela sam da razmišljam o njemu.

Koliko uopšte mislimo o odabiru nakita spram svoje fizionomije, godina, prilike? 

Da li i vi razmišljate o tome ili vam nije bitno?

Svakako da treba da slušate svoje želje, ali nije loše znati neke smernice koje će vam pomoći da izgledate besprekorno, ipak smo mi žene je li. 

Nekad nakit biramo stihijski…u brzini ,pa onda i nije sve uklopljeno, ali ta neobavezna nota ume da bude vrlo privlačna, jer pored nakita i odece ne zaboravimo….duh i širok osmeh sijaju više od bilo kog ukrasa.

Ali, hajde da prodjemo neke smernice…

Pojedini komadi nakita mogu da istaknu i mane i vrline , pa tako na primer ko ima PRAVOUGAONO lice , njemu preporučujemo velike minđuše, ovalne, srcaste ili modele visećih minđuša .

Osobe sa DUGAČKIM licem bi trebalo da vizuelno dodaju volumen u predelu obraza i jagodica. Tu spadaju modeli koji su ovalni, četvrtasti i trouglasti. Bitno je da ima neki oblik, ravni modeli nisu najbolje rešenje .

Ovalne i okrugle minđuše preporučujemo osobama sa TROUGLASTIM licem. Takvi modeli će dodati mekoću licu i stvoriti balans.

Ali imamo i osobe koje su prave srećnice, tu spadaju svi sa OVALNIM oblikom lica.

Prosto,mogu da ponesu bilo koji model minđuša, sve im savršeno stoji, kao da su sve minđuše spram njih pravljene.

ČETVRTASTO lice može eksperimentisati sa dugim modelima, ili modelima u obliku suze ili alkica. Trouglasti modeli takodje dolaze u obzir.

Geometrijski oblici ,npr kocke, pravougaonici, trouglovi su odličan izbor za osobe sa OVALNIM oblikom lica. Trebalo bi da nosite duže modele kako bi vizuelno izdužili lice. Savet bi bio ,nosite modele srednje veličine.

Što se tiče MUŠKOG nakita, njega bi trebalo da nosi svako ko se oseća sposobnim za to. Da ga iznese na pravi način i onaj na kome će nakit dobiti estetsku dimenziju.

Nakit u suštini predstavlja lični stil, izražavanje, društveni status i ekonomsku moć.

Jedna stvar je vrlo bitna –MERA.

Zapamtite, nekad je manje- VIŠE. I ono sto pristaje jednoj umetnici poput alki, gomile prstenja i ogrlica, ne pristaje poslovnoj ženi.

Vaš Art Still